Kalastusluvat

Kalastusmaksujärjestelmä perustuu Suomessa kalastuslakiin. Uusi kalastuslaki astui voimaan 1.1.2016 ja se velvoittaa 18 – 64 -vuotiaat kalastajat suorittamaan kalastonhoitomaksun. Uusi kalastonhoitomaksu korvaa sekä vanhan kalastuksenhoitomaksun että läänikohtaisen viehekalastusmaksun.  Kalastonhoitomaksun maksamalla kalastaja saa luvan kalastaa yhdellä vavalla, vieheellä ja painovieheellä kaikkialla Suomessa (ei kuitenkaan Ahvenanmaalla).

Kalastonhoitomaksun voi maksaa osoitteessa www.eräluvat.fi tai puhelinpalvelussa 020 69 2424, joka vastaa arkisin kello 8-16.

Muuhun kalastukseen, kuten viehekalastukseen useammalla vavalla tai verkkokalastukseen, tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen kalastuslupa. Nämä luvat myyvät alueellamme toimivat paikalliset kalastajainseurat tai osakaskunnat.  Lähimmän paikallisia kalastuslupia myyvän seuran tai osakaskunnan löydät kartalta.

Kalastustapa alle 18-v. ja yli 65-v. 18 – 64 -vuotiaat
onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitka 1) maksuton yleiskalastusoikeus maksuton yleiskalastusoikeus
viehekalastus, heittokalastus tai uistelu yhdellä vavalla 1) ei valtion kalastonhoitomaksua. valtion kalastonhoitomaksu tai vesialueen omistajan lupa, ks. 2) ja poikkeukset
muu kalastus ja ravustus ja vapakalastus useammalla vavalla kuin yhdellä vesialueen omistajan lupa valtion kalastuksenhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa

1) Kalastusta rajoitetaan mm. siika- ja lohipitoisten jokien koski- ja virtapaikojen osalta, joissa kalastaminen on kielletty. Kalastuskieltoalueet löydät maa- ja metsätalousministeriön karttapalvelusta.

2) Valtion kalastonhoitomaksulla ei saa kalastaa lohi- ja siikapitoisessa vesistöissä niiden koski- ja virtapaikoissa.